Page content

Column Schaatsen.nl 17-10-2011

Ik moet het eerlijk zeggen. Sinds ik zelf gestopt ben met schaatsen leef ik veel minder met de jaarkalender in mijn hoofd. Mensen die mij afgelopen weken vroegen: “Goh Jochem, heb jij al geschaatst?”, kregen van mij een eerlijk antwoord. Dat ik nog niet echt aan schaatsen denk, al helemaal niet omdat ik twee weken terug nog met korte broek en korte mouwen op de racefiets zat. “Ja, maar de ijsbanen zijn open!” Dat weet ik stiekem ook wel, maar toch, mijn hoofd staat er nog niet echt naar.

Maar dit weekend werd ik dan toch echt getriggerd. Ik zie schaatstijden voorbij komen, ik lees dat de IJsselcup voor het eerst sinds 2000 weer verreden is. Ik lees over nieuwe leiders in het KPN Marathon klassement en dat de website van Skate4AIR online is. Genoeg signalen. Dit kan ik niet meer negeren. Vooruit, dan zal ik jullie een korte vooruitblik geven naar komend seizoen, waar kijk ík naar uit?
Allereerst uiteraard de eerste echte langebaanwedstrijd, de KPN NK Afstanden in Heerenveen. Waar ik persoonlijk dan op let? Ik kijk vooral welke nieuwe rijders zich melden in de voorste regionen en ook wie van onze helden door het ijs zakt. En gaat het niveau bij de dames omhoog met de komst van twee echte damesploegen (vernieuwde Team Liga en Op=Op Voordeelshop)? En ja, ook ik ben benieuwd hoe Sven er weer voorstaat.
Skobrev-effect
Dan volgen de eerste World Cups op nieuwe banen in Rusland. Gaan wij nieuwe Russen zien? Een soort Skobrev-effect? Waar staat Nederland? En hoe doen de nieuwelingen in het nationale team het?
Dan spring ik in een keer naar De Schaatsweek  tussen kerst en oud en nieuw. Een nieuw concept waar voor de langebaners de tickets voor het tweede deel van het seizoen verdeeld worden (via single-distancewedstrijden en het KPN NK Sprint), maar ook het moment dat de het KPN NK Marathon verreden gaan worden. Een volledige week schaatsen in Nederland. Ben je ziek, zwak of misselijk? Dan heb je met een beetje mazzel nog een tweede kans en anders kan je helemaal los met oud en nieuw.

Schaatsweek
Maar wat ik vooral leuk vind is dat deze week een echte schaatsweek zal worden, in heel Nederland. Als toeschouwer word je dus mooi verwend met dubbele topsport. Overigens kan ik wel vertellen dat deze wedstrijdkalender wat voeten in de aarde heeft gehad. Je kan je voorstellen dat wanneer je als marathonner wilt deelnemen aan de langebaan dit mogelijk moet zijn. Alles bij elkaar geen gemakkelijke opgave voor de wedstrijdplanners binnen de KNSB.
Wat is mijn wens voor komende maanden? Dat wij met z’n allen, een ieder op zijn eigen manier gaat genieten van de schaatssport. En dat geldt uiteraard ook voor mijzelf. Laat ik dus eerst maar eens gaan kijken waar mijn schaatsen liggen… Want hoe je het ook wendt of keert, fantastisch zonnig weer, koffie in de zon, het is niet te ontkennen: het schaatsseizoen is begonnen!

Comment Section

1 reactie op “Column Schaatsen.nl 17-10-2011


Door Stef op 24 oktober 2011

hallo Jochem,

Erg leuk dat ik als alleerste op je blog mag reageren. Ben erg benieuwd naar wat je allemaal te vertellen hebt hier! Ben er hoe dan ook van overtuigd dat hetgeen jij te vertellen hebt interessant EN waardevol is voor een hoop mensen.

En wat het schaatsseizoen betreft ben ik erg blij dat het weer begonnen is. Moet eerlijk zeggen dat ik Sven afgelopen seizoen toch wel gemist heb, dus ben blij dat ie weer terug is.
Verder zal ik alle lange baan wedstrijden zoveel mogelijk volgen. Probeer dit jaar misschien nog wel wat dagen mee te pakken in Thialf.

Gr Stef

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: