Page content

Vrijheid verbindt ons, Toespraak Jochem Uytdehaage, Oog in Al

4 mei 2012, Thema: “Vrijheid geef je door”

Toespraak Jochem Uytdehaage – Dodenherdenking – Beethovenplein, Oog in Al, Utrecht

Vrijheid verbindt ons

Als jongetje van een jaar of tien stond ik toen op dezelfde plek als nu – nu 25 jaar later – een heel leven achter mij, een nog groter deel – hopelijk – voor de boeg, sta ik hier weer. Ouder, wijzer, met heel veel vrienden, maar nog steeds vrij.
Van een jongetje dat toen onbezorgd naar school ging – De Johann de Witt, graag schaatste, rondjes reed op mijn rolschaatsen of op de fiets door de wijk, door de poortjes.


Geen zorgen, geen verplichtingen. Niets! Alleen maar kind zijn en thuis komen onder een dak waar je eten en drinken krijgt en vooral ook liefde en warmte Een echt thuis. Veilig en onverstoord.
Heel normaal was dat toen. Maar vandaag de dag blijkt dit niet zo gewoon te zijn. Onverstoorde tijd is steeds schaarser aan het worden.
Via de snelle media, internet, Facebook en twitter zijn wij op de hoogte van wat er nu gebeurt om de hoek, in de rest van Nederland en overal ter wereld. In woord. In beeld. Met geluid

Je kan het niet negeren – De Arabische lente werd mede in gang gezet door de social media. Iedereen kon, waar dan ook, live zien welke schade de onvrijheid berokkende.
Misstanden tegen de humaniteit krijgen de aandacht. Groot en klein, bekend en onbekend. Het veroorzaakt revoluties en laat regimes vallen. Met vrijheid als hoger doel.

In Nederland worstelen wij met een andere onvrijheid ook onder invloed van internet en de sociale media. 24/7 – 24 uur per dag, 7 dagen per week en het hele jaar door.
Hoe sociaal is deze social media eigenlijk? Is sociaal ook vrij?

Vrijheid voor mij is, dat ik kan doen en laten wat ik wil, zonder daar verantwoording voor af te hoeven leggen aan anderen.
En dat natuurlijk binnen de regels die wij , met elkaar, zijn overeengekomen.

Maar de sociale media ontnemen ons ook een deel van onze vrijheid, waar wij juist zo hard voor hebben gevochten, en die wij nu zo graag koesteren.

Mensen discussiëren over privacy en privacy schendingen. Ik heb het een man horen zeggen:
“Nee, de overheid mag mijn auto niet volgen voor de kilometerregistratie, ben jij helemaal gek!”
En tijdens deze discussie gooide deze man een Tweet eruit met zijn mening: “kilometerregistratie is een schande #privacy inclusief locatie…

Hoeveel van onze vrijheid gooien wij op deze manier weg? Het is een hele andere vrijheid dan waar je wellicht bij het woord “vrijheid” aan denkt.
Maar persoonlijk moet ik zeggen dat juist óók hier gevaar schuilt. Vrijheid is van iedereen – vrijheid geef je door. En vrijheid deel je met anderen. Maar tot hoe ver?
Zo nu en dan, is het voor mij even klaar. Dan ben ik weer daar waar ik graag ben. Thuis, op de fiets of geheel in mijn eigen wereld. Los van al mijn “vrienden” die ik heb, los van alle gadgets die mij met jullie en de rest van de wereld verbindt.

Ben jij nog vrij? En jij? Voel jij vrijheid in wat jij doet? Of weet iedereen nu waar jij staat? Ben jij ingecheckt op het Beethovenplein, op Facebook?

Vrijheid is van mij, van jou, van jullie en van ons allemaal. En samen moeten wij dit koesteren en samen moeten wij dit doorgeven. Want wat allemaal heel gewoon lijkt te zijn is dus helemaal niet vanzelfsprekend. Niet hier in Oog in Al. Niet in Nederland. En al helemaal niet in de rest van de wereld.

E-mailen, bellen, SMS-en en facebooken. De wereld staat nóóit meer stil. Deze vrijheid verbindt ons, maar beperkt ons ook!
Stel jezelf de vraag – wat betekent deze sociale media vrijheid voor mij? Jouw antwoord bepaalt of jij nu vrij bent, of niet!

Realiseer welke mogelijkheden en onmogelijkheden social media jou persoonlijk geven. En ons te samen.
Vraag jezelf af of het jou vrij maakt, of juist beperkt.

En juist daarom: bewaak jouw eigen vrijheid. Bewaak die van een ander. Geniet van de vrijheid en koester deze, elke dag!
Leer het onze kinderen en laat ze ervaren wat het voor hen betekent.

Maar vooral, geef de vrijheid door!
Want vrijheid verbindt ons allemaal!

Comment Section

1 reactie op “Vrijheid verbindt ons, Toespraak Jochem Uytdehaage, Oog in Al


Door Agaath Schipper op 6 mei 2012

Beste Jochem

Vrijheid is ook: dat je ongevraagde reactie’s (zoals oa die van mij) even niet wilt lezen…
Toch plaats ik een reactie omdat dit onderwerp me erg ter harte gaat.
Vrijheid is ook: respect voor elkaars privacy, kleine geheimen mogen hebben.
Er wordt vaak gezegd: iedereen mag alles van me weten, ik heb niets te verbergen. Toch is dat minder waar als het lijkt. Men zegt eigenlijk hiermee: ik heb geen kwade bedoelingen. Maar: daar mag je toch van uitgaan?
Vrijheid is ook: jezelf iets ontzeggen om een ander niet te schaden of te hinderen, zoals bv. De radio niet te hard zetten, niet te hard autorijden, geen rommel op straat gooien etc. Het je vrijwillig houden aan deze kleine beperkingen genereert juist vrijheid.
Vrijheid is: met elkaar kunnen leven in verscheidenheid en verbondenheid, hoe verschillend mensen ook kunnen zijn. Vrijheid is onlosmakelijk verbonden met vrede.
Vrijheid is ook: soms rust en ontspanning voor jezelf nemen. Je kunt niet continu met andere mensen bezig zijn. Maar: je kunt ook niet zonder elkaar. Iets delen en elkaar helpen: dat geeft zoveel voldoening!
Vrijheid is ook: soms even niet zeggen wat je denkt om een ander niet te kwetsen, maar dat te bewaren voor een rustig moment waarin je met tact en respect voor de ander je verhaal kwijtkunt.
Er is geen vrijheid zonder beperkingen.
De social media zijn een hulpmiddel tot het doel en geen doel op zich. Je hebt ook de vrijheid ze niet te gebruiken.
Ik zou er nog veel meer over kunnen zeggen, maar dan wordt deze mail zo lang.
Leuk dat je deze discussie aangezwengeld hebt!

Groetjes Agaath

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: